Owsiankę z daktylami robię w 10 minut. Poznaj sposób na zdrowe trawienie i smukłą sylwetkę

Dodano:
Owsianka z daktylami Źródło: Shutterstock / Stanislav71
Szukasz pomysłu na lekkie i zdrowe śniadanie? Owsianka z daktylami to nie tylko pyszna opcja, ale też doskonały sposób na wsparcie trawienia. Gotowa w zaledwie 10 minut.

Owsianka jest uważana za posiłek przedłużający życie, dzięki bogactwu składników odżywczych i łatwemu przyswajaniu. W duecie z daktylami tworzy idealny sposób na przyspieszenie metabolizmu, ponieważ zarówno płatki owsiane, jak i daktyle wspierają procesy trawienne oraz przemianę materii. Dzięki błonnikowi to danie może pomóc w zdrowym zgubieniu nadmiernych kilogramów.

Jak zrobić owsiankę z daktylami?

Owsianka jest bardzo łatwa do przygotowania, co czyni ją szybkim i zdrowym wyborem na poranne posiłki. Jeśli brakuje ci czasu rano, przygotuj owsiankę wieczorem. Aby przygotować tzw. nocną owsiankę, wymieszaj płatki z mlekiem, daktylami i dodatkami, wstaw do lodówki, a rano masz gotowe śniadanie!

Tę owsiankę można łatwo dostosować do różnych diet. Jeśli chcesz przygotować wersję wegańską, użyj napoju roślinnego, np. migdałowego, sojowego czy kokosowego.

Przepis: Owsianka z daktylami

Przepis na zdrowe śniadanie idealne na zimowe poranki. Dodatek daktyli wspomaga trawienie

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
międzynarodowa
Czas przygotowania
3 min.
Czas gotowania
7 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
359

Składniki

  • 50 g płatków owsianych
  • 200 ml mleka
  • 3-4 daktyle
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • szczypta cynamonu

Do dekoracji:

  • 2 daktyle

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie daktyliJeśli daktyle są twarde, namocz je w ciepłej wodzie przez 5–10 minut, aby zmiękły. Następnie pokrój je na drobne kawałki.
  2. Gotowanie owsiankiW małym rondelku podgrzej mleko roślinne lub wodę. Dodaj płatki owsiane i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, mieszając co jakiś czas.
  3. Dodanie składnikówGdy owsianka zgęstnieje, dodaj pokrojone daktyle, siemię lniane i cynamon. Dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze przez 1–2 minuty.
  4. DekorowaniePrzełóż owsiankę do miseczki i udekoruj daktylami.

Wskazówka: jeśli lubisz słodszą owsiankę, dodaj do niej odrobinę miodu lub syropu klonowego. Po ugotowaniu przełóż owsiankę do miseczki i udekoruj daktylami. Możesz wykorzystać również ulubione owoce oraz orzechy.

Dlaczego owsianka z daktylami wspomaga trawienie?

Składniki tej owsianki są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Dzięki swoim właściwościom znakomicie wspierają trawienie:

  • daktyle – są bogate w błonnik, który wspiera pracę jelit,
  • siemię lniane – zawiera błonnik i zdrowe tłuszcze, które pomagają regulować trawienie,
  • płatki owsiane – to świetne źródło rozpuszczalnego błonnika beta-glukanu, który wspiera zdrowie układu pokarmowego,
  • cynamon – ma właściwości rozgrzewające, wspiera pracę żołądka (np. pobudza produkcję soku żółciowego) oraz przyspiesza metabolizm.

Co jeszcze można dodać do owsianki z daktylami?

Dla urozmaicenia smaku owsianki z daktylami możesz dodać rodzynki lub ulubione orzechy. Znakomicie sprawdzą się także świeże owoce, np. banan. Polecam również szczyptę suszonego imbiru, kardamonu lub gałki muszkatołowej. Przyprawy te nie tylko podkręcą smak dania, ale też wspomogą trawienie.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...